
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek suszonych liści majeranku. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Ostrzeżenie publiczne dotyczy wykrycia obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii Majeranku: "Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana", którego data minimalnej trwałości wyznaczona jest na 12.2024 (numer partii: 155022ak, kod kreskowy: 2019010010785, zakład konfekcjonowania (dystrybutor): Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica).
Dystrybutor rozpoczął procedurę wycofywania produktu z obrotu, jest w trakcie powiadamiania odbiorców i przyjmowania zwrotów. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują procesy jego wycofywania.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej GIS/Choroby zakaźne, pod hasłem „Salmonelozy durowe i jelitowe”.
(Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie