
Tuż przed feriami w świetlicy w Popowie Kościelnym odbyły się kulinarne zajęcia dla dzieci. Efektem ich pracy były pyszne chruściki, które błyskawicznie znikały z talerzy!
Tłusty czwartek to nie tylko dzień objadania się pączkami. W wielu polskich domach przygotowywane są również faworki, zwane także chruścikami. Tradycja ta sięga ok. XVI wieku, ale w tym okresie już w czasach pogańskich suto zastawiano stoły mięsnymi potrawami, ciastami chlebowymi i winem - było to symboliczne pożegnanie zimy i witanie się z nadchodzącą wiosną. Obecnie tłusty czwartek obchodzony jest w Polsce i katolickiej części Niemiec w ostatni czwartek przed wielkim postem, który w tym roku wypada w pierwszym tygodniu ferii zimowych. Z tego względu niektórzy już zaczęli przygotowania.
W Popowie Kościelnym mali kucharze prawdopodobnie wyprzedzili wszystkich i żeby zdobyć cenne umiejętności odpowiednio wcześniej, za wspólne wypieki zabrali się już przed tygodniem. Na początku uczestnicy zajęć poznali wszystkie składniki, jakie są potrzebne do pieczenia faworków: jajka, śmietana, mąka i szczypta cukru. Jak informuje Gminny Ośrodek Kultury w Somiance, następnie dzieci zabrały się za wyrabianie, rozwałkowanie, krojenie ciasta i pieczenie. W efekcie powstały pyszne i chrupiące faworki, które bardzo szybko zniknęły w brzuchach małych kucharzy.
(Galeria: FB Gminny Ośrodek Kultury w Somiance)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie