Reklama

Tłusty czwartek. W Popowie Kościelnym dzieci zamieniły się w kucharzy 

Portal wyszkowiak24.pl
14/02/2023 15:02

Tuż przed feriami w świetlicy w Popowie Kościelnym odbyły się kulinarne zajęcia dla dzieci. Efektem ich pracy były pyszne chruściki, które błyskawicznie znikały z talerzy!

Tłusty czwartek to nie tylko dzień objadania się pączkami. W wielu polskich domach przygotowywane są również faworki, zwane także chruścikami. Tradycja ta sięga ok. XVI wieku, ale w tym okresie już w czasach pogańskich suto zastawiano stoły mięsnymi potrawami, ciastami chlebowymi i winem - było to symboliczne pożegnanie zimy i witanie się z nadchodzącą wiosną. Obecnie tłusty czwartek obchodzony jest w Polsce i katolickiej części Niemiec w ostatni czwartek przed wielkim postem, który w tym roku wypada w pierwszym tygodniu ferii zimowych. Z tego względu niektórzy już zaczęli przygotowania. 

W Popowie Kościelnym mali kucharze prawdopodobnie wyprzedzili wszystkich i żeby  zdobyć cenne umiejętności odpowiednio wcześniej, za wspólne wypieki zabrali się już przed tygodniem. Na początku uczestnicy zajęć poznali wszystkie składniki, jakie są potrzebne do pieczenia faworków: jajka, śmietana, mąka i szczypta cukru. Jak informuje Gminny Ośrodek Kultury w Somiance, następnie dzieci zabrały się za wyrabianie, rozwałkowanie, krojenie ciasta i pieczenie. W efekcie powstały pyszne i chrupiące faworki, które bardzo szybko zniknęły w brzuchach małych kucharzy.  

 

(Galeria: FB Gminny Ośrodek Kultury w Somiance)

 

 

 

 

 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo wdi24.pl




Reklama
Wróć do