
W niedzielę Somianka tętniła życiem – tłumy mieszkańców i gości bawiły się podczas gminno-parafialnych dożynek. Było barwnie, tanecznie, smacznie i radośnie. – „Tu tradycja łączy się z nowoczesnością” – podkreślała współprowadząca wydarzenie, dyrektor GOK w Somiance Wioletta Wierzbicka.
Obchody rozpoczęła msza święta w kościele Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, odprawiona w intencji rolników, gdzie poświęcono wszystkie wieńce dożynkowe. Następnie barwny korowód, prowadzony przez Ludowy Zespół Artystyczny „Promni” i druhów OSP, przeszedł na plac gminny. Na czele szli starostowie dożynek – Małgorzata Waśkiewicz i Paweł Kozon z Jackowa Górnego – w asyście dzieci niosących miód.
Na placu odbyła się ceremonia dzielenia się chlebem wypieczonym z tegorocznych zbóż. Bochen przekazano wójtowi Andrzejowi Żołyńskiemu i przewodniczącemu Rady Gminy.
– To święto przede wszystkim ludzi. Spotykamy się, by podziękować Bogu i sobie nawzajem za tegoroczne zbiory. Za każdy kłos zboża, za każdy kosz warzyw i owoców, za każdą kromkę chleba, który symbolicznie łączy nas wszystkich – mówił wójt Andrzej Żołyński. O wieńcach dożynkowych dodał: – Każdy z nich to małe dziełko sztuki ludowej, opowieść o naszej tożsamości i więzi z przodkami.
Wicestarosta wyszkowski Tadeusz Kuchta podkreślał: – Rolnictwo to nie tylko zawód, to powołanie, które łączy w sobie odpowiedzialność, miłość do ziemi i troskę o przyszłe pokolenia.
Wioletta Wierzbicka i Adam Ciach, wiceprzewodniczący Rady Gminy, przypominali z kolei, że dożynki w Somiance to wydarzenie szczególne: – To tu, wśród malowniczych krajobrazów i życzliwych mieszkańców, co roku spotykamy się, by pielęgnować tradycję i wspólnie świętować zakończenie żniw.
Konkursy i nagrody
W tym roku wieńce przygotowało 16 sołectw. Jury przyznało nagrody równorzędne dla wszystkich, ale jeden z wieńców został wyróżniony jako reprezentujący gminę na dożynkach powiatowych w Brańszczyku (już 7 września) - sołectwa Ulasek!
Nie zabrakło też rywalizacji kulinarnej. W konkursie na najlepszą nalewkę zwyciężył Paweł Mikołajczyk za „Pigwówkę z nutą pomarańczy”. Drugie miejsce zajęła Kinga Kostrzewa („Nalewka z wiśni”), a trzecie Katarzyna Oleksiak.
W konkursie na wypieki najlepszy okazał się sernik Aleksandry Sobierańskiej, drugie miejsce zdobyły makowiec Beaty Rakowskiej i „Marcinek” Patrycji Misiak, a trzecie – drożdżowe ciasto z kruszonką Edyty Sznajder.
Konkurs na najpiękniejszy ogród domowy przyciągnął 12 uczestników. Jury zdecydowało się nagrodzić wszystkich, doceniając estetykę, oryginalność i działania proekologiczne.
W konkursie KRUS „Pracuj bezpiecznie” triumfowali: Ewa Król (I miejsce), Agnieszka Przygodzka (II miejsce) i Jadwiga Ślesik (III miejsce).
Koncerty, smaki i atrakcje
Publiczność porwały występy Ludowego Zespołu Artystycznego „Promni”, a wieczór należał do gwiazd muzyki disco – zespołu Golden Eye, Marcina Kłosowskiego i gwiazdy wieczoru – zespołu CamaSutra.
Na najmłodszych czekały dmuchańce, trampoliny, lunapark. Każdy mógł wziąć udział w loterii fantowej, a nawet dołączyć do bazy dawców szpiku Fundacji DKMS.
Dożynki w Somiance nie mogłyby obyć się bez regionalnych smakołyków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Nasza redakcja skosztowała wielu dań, a nasze podniebienie szczególnie zachwyciły: ciasta KGW Kręgi, bigos z młodą kapustką i kotletem mielonym od KGW Somianka oraz kartoflak przygotowany przez gospodynie z Woli Mystkowskiej.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie