
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Wesołe Dziewczyny” z Łępic na przepyszne domowe pączki:
Składniki
3 szklanki mąki - 500g
1 szklanka mleka - ciepłego
5 żółtek
1 całe jajo
2 łyżki cukru
Drożdże ok 25 g
Szczypta soli
1/4 kostki masła
2 łyżki spirytusu
Smalec do smażenia
Marmolada do nadziania według uznania (różana, owocowa, powidła śliwkowe...)
Sposób wykonania
Rozczyn: drożdże, łyżkę mąki, cukru oraz 1/3 mleka wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka i jedno jajo utrzeć z resztą cukru Masło rozpuszczamy. Do przesianej mąki dodajemy utarte jajka, rozczyn drożdżowy. Spirytus i mleko mieszamy, dodajemy masło po trochu i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę
Stolnicę posypujemy trochę mąką, wykładamy ciasto i je rozwałkowujemy na około 2,5 cm. Wykrawaczką o średnicy 7 cm wycinamy pączki, układamy na desce lekko oprószoną mąką, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
W czasie wyrastania pączków do średniej wielkości garnka wkładamy smalec i nagrzewamy. Smalec będzie idealny, kiedy rzucony do smalcu kawałek ciasta od razu wypłynie i zacznie się smażyć. Smażymy na rumiano z każdej strony po około 2-3 minuty
Nadziewamy usmażone już pączki, można oczywiście przed smażeniem, ale trzeba pamiętać o bardzo dokładnym sklejeniu pączka. Takie pączki są już gotowe do jedzenia, można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie