Reklama

Pączki domowe - przepis krok po kroku, składniki, smażenie, nadzienie, dekoracja - Artykuł o domowych pączkach

Portal wyszkowiak24.pl
08/02/2024 10:41

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Wesołe Dziewczyny” z Łępic na przepyszne domowe pączki:

Składniki

3 szklanki mąki - 500g

1 szklanka mleka - ciepłego

5 żółtek

1 całe jajo

2 łyżki cukru

Drożdże ok 25 g

Szczypta soli

1/4 kostki masła

2 łyżki spirytusu

Smalec do smażenia

Marmolada do nadziania według uznania (różana, owocowa, powidła śliwkowe...)

Sposób wykonania

Rozczyn: drożdże, łyżkę mąki, cukru oraz 1/3 mleka wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Żółtka i jedno jajo utrzeć z resztą cukru Masło rozpuszczamy. Do przesianej mąki dodajemy utarte jajka, rozczyn drożdżowy. Spirytus i mleko mieszamy, dodajemy masło po trochu i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę

Stolnicę posypujemy trochę mąką, wykładamy ciasto i je rozwałkowujemy na około 2,5 cm. Wykrawaczką o średnicy 7 cm wycinamy pączki, układamy na desce lekko oprószoną mąką, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.

W czasie wyrastania pączków do średniej wielkości garnka wkładamy smalec i nagrzewamy. Smalec będzie idealny, kiedy rzucony do smalcu kawałek ciasta od razu wypłynie i zacznie się smażyć. Smażymy na rumiano z każdej strony po około 2-3 minuty

Nadziewamy usmażone już pączki, można oczywiście przed smażeniem, ale trzeba pamiętać o bardzo dokładnym sklejeniu pączka. Takie pączki są już gotowe do jedzenia, można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo wdi24.pl




Reklama
Wróć do