Reklama

Ryba na wigilię o niebo lepsza od karpia. Zdrowa i bez ości

Redakcja wdi24
08/12/2024 19:53

Wigilijna tradycja nakazuje, by na stołach królował karp. Jednak nie wszyscy doceniają jego specyficzny smak i zapach. Czy istnieje godny zamiennik? Odpowiedzią może być amur biały, ryba, która nie tylko cieszy podniebienie delikatniejszym smakiem, ale również oferuje bogactwo wartości odżywczych - czytamy w serwisie Medonet.

Łagodny smak, mniej ości – poznaj amura białego

Amur biały, ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych, zyskuje uznanie dzięki mniejszej ilości ości. Duże, grube ości łatwo oddzielić od białego mięsa, co czyni go przyjaznym wyborem dla wielu konsumentów. Jego subtelny smak kontrastuje z intensywnością karpia, a naturalne siedliska w Chinach i Rosji świadczą o jego dzikim pochodzeniu.

Cenne składniki odżywcze

Medonet przypomina, że amur biały dostarcza szereg składników odżywczych, w tym białko niezbędne dla układu odpornościowego i wspomagające wchłanianie innych wartościowych elementów diety. Choć zawartość kwasów omega-3 nie dorównuje rybom słonowodnym, takim jak śledź, amur wciąż jest źródłem potasu, wapnia i fosforu, wspierając zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz mięśni.

100 g amura białego dostarcza:

  • 66,9 kcal,
  • 13,8 g białka,
  • 1,3 g tłuszczu,
  • 60 mg cholesterolu,
  • 415 mg fosforu,
  • 333 mg potasu,
  • 49 mg sodu,
  • 41 mg wapnia,
  • 1,6 mg witaminy C,
  • 29 mg magnezu.

Amur biały może być doskonałą alternatywą dla karpia, zarówno na wigilijnym stole, jak i w codziennej diecie - proponuje serwis Medonet. W sklepie poszukajmy filetów lub świeżej ryby o delikatnym zapachu i lekko śliskiej powierzchni. Przyrządzając amura na świąteczną kolację, warto postawić na smażenie na maśle, aby uzyskać kruche mięso. Ryba ta świetnie komponuje się z ziołami i sokiem z cytryny, a jej uniwersalność pozwala na różnorodne metody przygotowania.

Dlaczego amur to dobry wybór?

Wybierając amura białego, nie tylko wzbogacamy świąteczne menu, ale również inwestujemy w zdrowie dzięki wartościom odżywczym, które oferuje. Jego dostępność i przystępna cena sprawiają, że może stać się stałym elementem rodzinnego stołu nie tylko podczas Bożego Narodzenia.

Przeczytaj cały tekst w serwisie Medonet: https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/ryby-i-owoce-morza/ryba-na-wigilie-o-niebo-lepsza-od-karpia-zdrowa-i-bez-osci/e4n4ylq

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo wdi24.pl




Reklama
Wróć do