
Park w Długosiodle był miejscem obchodów Dnia Gminy 18 sierpnia. Partnerem wydarzenia był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – organizator I etapu Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tego dnia reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały regionalne potrawy w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty.
Jury konkursowe w składzie: Małgorzata Borkowska, prezes Zarządu Dwór Mościbrody - przewodnicząca, lokalny ekspert kulinarny Ernest Gajownik - kucharz z 20 letnim stażem, laureat wielu nagród w konkursach dla zawodowców oraz Justyna Zembrowska - zastępca dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie, oceniało potrawy pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu, tekstury poszczególnych elementów oraz wykonania i sposobu prezentacji, m.in. regionalnych elementów dekoracyjnych i estetyki podania. Kto zwyciężył?
Do konkursu potrawy zgłosiło 12 kół. I miejsce zajęło KGW „Kółko” ze Skuszewa za zupę rybną pod tajemnicza nazwą „ Co Bug da…”, miejsce II – KGW Mierzeniec za Staropolską gęś faszerowaną na luźno w żurawinowej kąpieli, III miejsce KGW w Dębinkach za Wiejski barszcz dudkowy ze skwarkami.
Zwyciężczynie, czyli KGW ze Skuszewa wzięły udział w półfinałach wojewódzkich. O miano najlepszej potrawy regionalnej na Mazowszu i wejście do finału ogólnopolskiego 25 sierpnia w Sokołowie Podlaskim walczyło 13 Kół Gospodyń Wiejskich. Dalej przeszły potrawy kół „Jaktorowskie Turzyce”, „Dzika Kura” w Ławach, KGW w Zielonej.
Na Dniach Gminy w Długosiodle wiele działo się też na scenie - bogaty program, z pewnością zadowolił miłośników folkloru. Jako pierwsze na scenie zaprezentowały się dziewczyny z Koła Gospodyń Wiejskich ze Starych Susk. Zaśpiewały piosenki ludowe z regionu Puszczy Białej i pokazały, że w sołectwie nie brakuje kobiet z inicjatywą. Chwilę później publiczność mogła podziwiać występ zespołu „Puszcza Biała”, który również przeniósł publiczność w świat regionalnych melodii. Kolejną atrakcją był koncert zespołu „Polski Łan” pod kierunkiem artysty Państwowego Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca “MAZOWSZE” – Zbigniewa Jasińskiego. “Polski Łan” brawurowo wykonał polskie tańce narodowe oraz tańce i pieśni ludowe z różnych regionów kraju. Oryginalne i piękne stroje oraz tradycyjne instrumenty podkreśliły charakter wykonywanych utworów.
Choreografia i aranżacje muzyczne przeniosły publiczność w kolorowy i zaczarowany świat polskiego folkloru. Artyści zaprosili wszystkich chętnych do wspólnego tańca i zabaw. Po nich zagrała i zaśpiewała „Maciejowa kapela” - zespół, który przypomina dawny styl ulicznych cwaniaków. Swym repertuarem artyści opowiedzieli o międzywojennej Polsce. Muzycy zaprezentowali utwory starej Warszawy i Lwowa. Ciekawe instrumentarium i humor oddały styl dawnej ulicy i wprawiły publiczność w niesłabnący zachwyt.
Punktem kulminacyjnym było wręczenie nagród w Konkursie Kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Zwycięskie wykwintne dania zostały nagrodzone czekami za miejsce I - 2000 zł , za II - 1500 zł i za III - 1000 zł.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie