Reklama

Sprytny sposób na obieranie jajek. Wystarczą pudełko i chłodna woda

Redakcja wdi24
20/04/2025 06:00

Wielkanoc, jedno z najważniejszych świąt w Polsce, zbliża się wielkimi krokami. Tradycja każe w tym czasie udekorować stoły wykwintnymi potrawami, a zwykle królują na nich jajka — zarówno jako dodatek do żurku i sałatek, jak i w roli głównego bohatera, na przykład jajek w majonezie czy faszerowanych różnorodnymi składnikami. Jednak obieranie jajek bywa nie lada wyzwaniem, szczególnie jeśli zależy nam na nieskazitelnej powierzchni.

Jajka to obowiązkowy element świątecznych stołów — wykorzystuje się je zarówno do dekoracji, jak i kulinarnych popisów. W trakcie rodzinnych obchodów Wielkanocy przyda się więc sprawdzony sposób na szybkie i skuteczne obieranie jajek, zwłaszcza gdy ich ilość jest większa niż na co dzień. Zdarza się, że obieranie świeżych jajek skutkuje ubytkami w ich powierzchni, pozostawiając wgłębienia i psując efekt estetyczny. Każdy, kto kiedykolwiek przygotowywał jajka na stół, wie, że wygładzenie ich powierzchni ma znaczenie.

Kluczem jest odpowiednie schłodzenie jajek. Wystarczy w trakcie ich gotowania dodać sól do wody, a po zakończeniu gotowania odlać część wrzątku i dolać zimną wodę — czynność tę należy powtórzyć, aż mieszanka w garnku będzie całkowicie zimna. Następnie jajka trzeba umieścić w plastikowym pojemniku, zalać wodą, szczelnie zamknąć i energicznie potrząsać.

Ten nieskomplikowany trik sprawia, że skorupki pękają, ułatwiając ich usunięcie, a powierzchnia jajek pozostaje nienaruszona. Ostateczny efekt? Gładkie jajka gotowe do podania w żurku, przygotowania faszerowanych przysmaków czy ozdobienia majonezem. 

Źródło: Onet Aktualizacja: 20/04/2025 06:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo wdi24.pl




Reklama
Wróć do