Reklama

Świąteczne sekrety KGW Aktywne Babeczki: poznaj przepis na... szarlotkę z miętą

Redakcja wdi24
10/12/2024 14:36

Koło Gospodyń Wiejskich “Aktywne Babeczki” z Natalina w gminie Wyszków to wyjątkowa społeczność pełna energii i pomysłów. Powstało całkiem niedawno, bo we wrześniu 2023 roku, z inicjatywy sołtysa Pawła Łyszkowskiego oraz grupy zaangażowanych mieszkanek, które pragnęły tchnąć nowe życie w lokalną społeczność. I choć mają za sobą dopiero rok działalności, “Babeczki” zdążyły zdobyć uznanie na skalę ogólnopolską, zajmując I miejsce w konkursie “Zioła dla zdrowia”.

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia poprosiliśmy nasze lokalne mistrzynie o kilka przepisów na świąteczne, choć nieoczywiste specjały. Gwarantujemy, że będzie pysznie! Oto pierwszy z nich – szarlotka z miętą.

Czytaj: Wielki sukces KGW Aktywne Babeczki z Natalina - są najlepsze w Polsce! 

SZARLOTKA Z MIĘTĄ

Składniki

Masa jabłkowa:

• 1500 g kwaśnych jabłek (najlepiej szara reneta),

• 2 garstki świeżej lub suszonej mięty,

• 40 g cukru.

Piana białkowa:

• 4 białka,

• szczypta soli,

• 180 g cukru pudru.

Ciasto kruche:

• 6 żółtek,

• 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

• 1 opakowanie cukru waniliowego,

• 80 g cukru pudru,

• 600 g mąki pszennej (300 g tortowej i 300 g krupczatki),

• 300 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki.

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

2. Do miski włóż składniki na ciasto w podanej kolejności i zagnieć rękoma. Ciasto podziel na 3 równe części.

• Dwie części rozłóż na blaszce o wymiarach ok. 40 × 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

• Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 15–20 minut w temperaturze 180°C.

• Trzecią część (1/3 całości) zawiń w folię i włóż do zamrażalnika na 30 minut.

3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cukier i miętę (utartą w moździerzu lub drobno posiekaną). Duś w garnku przez 10–15 minut, mieszając. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt rzadka, odlej nadmiar soku.

4. Na upieczony spód ciasta równomiernie wyłóż masę jabłkową.

5. W czystej i suchej misce ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder. Ubitą pianę rozprowadź równomiernie na jabłkach.

6. Na wierzchu rozłóż startą na grubych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażalnika.

7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.

Smacznego!

******************************************

Główną specjalnością KGW „Aktywne Babeczki” są warsztaty ziołowe, nietuzinkowe przetwory (takie jak kiszony liliowiec czy nalewka z kurek) oraz lokalne wydarzenia, które integrują mieszkańców i promują wieś. Dzięki swojej energii ożywiły lokalne tradycje, takie jak zapusty, i stworzyły nowe inicjatywy, m.in. piknik w stylu Dzikiego Zachodu z kowbojskim tańcem.

Ich marzeniem jest własna świetlica, w której mogłyby realizować jeszcze więcej pomysłów. Inspiruje je lokalna kultura kurpiowska, w której odkrywają piękno haftów i zwyczajów przodków. “Aktywne Babeczki” to doskonały przykład, jak połączyć pasję, tradycję i współczesne pomysły, by budować silną, kreatywną społeczność.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo wdi24.pl




Reklama
Wróć do