
Koło Gospodyń Wiejskich “Aktywne Babeczki” z Natalina w gminie Wyszków to wyjątkowa społeczność pełna energii i pomysłów. Powstało całkiem niedawno, bo we wrześniu 2023 roku, z inicjatywy sołtysa Pawła Łyszkowskiego oraz grupy zaangażowanych mieszkanek, które pragnęły tchnąć nowe życie w lokalną społeczność. I choć mają za sobą dopiero rok działalności, “Babeczki” zdążyły zdobyć uznanie na skalę ogólnopolską, zajmując I miejsce w konkursie “Zioła dla zdrowia”.
Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia poprosiliśmy nasze lokalne mistrzynie o kilka przepisów na świąteczne, choć nieoczywiste specjały. Gwarantujemy, że będzie pysznie! Oto pierwszy z nich – szarlotka z miętą.
Czytaj: Wielki sukces KGW Aktywne Babeczki z Natalina - są najlepsze w Polsce!
Składniki
Masa jabłkowa:
• 1500 g kwaśnych jabłek (najlepiej szara reneta),
• 2 garstki świeżej lub suszonej mięty,
• 40 g cukru.
Piana białkowa:
• 4 białka,
• szczypta soli,
• 180 g cukru pudru.
Ciasto kruche:
• 6 żółtek,
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 opakowanie cukru waniliowego,
• 80 g cukru pudru,
• 600 g mąki pszennej (300 g tortowej i 300 g krupczatki),
• 300 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki.
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Do miski włóż składniki na ciasto w podanej kolejności i zagnieć rękoma. Ciasto podziel na 3 równe części.
• Dwie części rozłóż na blaszce o wymiarach ok. 40 × 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
• Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 15–20 minut w temperaturze 180°C.
• Trzecią część (1/3 całości) zawiń w folię i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cukier i miętę (utartą w moździerzu lub drobno posiekaną). Duś w garnku przez 10–15 minut, mieszając. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt rzadka, odlej nadmiar soku.
4. Na upieczony spód ciasta równomiernie wyłóż masę jabłkową.
5. W czystej i suchej misce ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder. Ubitą pianę rozprowadź równomiernie na jabłkach.
6. Na wierzchu rozłóż startą na grubych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażalnika.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Smacznego!
******************************************
Główną specjalnością KGW „Aktywne Babeczki” są warsztaty ziołowe, nietuzinkowe przetwory (takie jak kiszony liliowiec czy nalewka z kurek) oraz lokalne wydarzenia, które integrują mieszkańców i promują wieś. Dzięki swojej energii ożywiły lokalne tradycje, takie jak zapusty, i stworzyły nowe inicjatywy, m.in. piknik w stylu Dzikiego Zachodu z kowbojskim tańcem.
Ich marzeniem jest własna świetlica, w której mogłyby realizować jeszcze więcej pomysłów. Inspiruje je lokalna kultura kurpiowska, w której odkrywają piękno haftów i zwyczajów przodków. “Aktywne Babeczki” to doskonały przykład, jak połączyć pasję, tradycję i współczesne pomysły, by budować silną, kreatywną społeczność.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie