
Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia poprosiliśmy nasze lokalne mistrzynie o kilka przepisów na świąteczne, choć nieoczywiste specjały. Gwarantujemy, że będzie pysznie! Oto drugi z nich – wigilijne pierogi z opieńkami.
Koło Gospodyń Wiejskich “Aktywne Babeczki” z Natalina w gminie Wyszków to wyjątkowa społeczność pełna energii i pomysłów. Powstało całkiem niedawno, bo we wrześniu 2023 roku, z inicjatywy sołtysa Pawła Łyszkowskiego oraz grupy zaangażowanych mieszkanek, które pragnęły tchnąć nowe życie w lokalną społeczność. I choć mają za sobą dopiero rok działalności, “Babeczki” zdążyły zdobyć uznanie na skalę ogólnopolską, zajmując I miejsce w konkursie “Zioła dla zdrowia”. Teraz specjalnie dla naszych czytelników, zdradzają swoje kuchenne sekrety.
Czytaj też: Świąteczne sekrety KGW Aktywne Babeczki: poznaj przepis na... szarlotkę z miętą
(przepis na około 50 sztuk)
SKŁADNIKI
ciasto:
• 550 g mąki pszennej typ 500 (plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu)
• 30 g oliwy z oliwek
• 300 g ciepłej wody
• pół łyżeczki soli
farsz:
• 500 g opieniek
• 2 duże cebule
• tłuszcz do smażenia
• sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
1. Przygotowanie farszu:
• Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu.
• Dodaj umyte i posiekane opieńki, dopraw solą i pieprzem do smaku.
• Duś farsz do odparowania nadmiaru wody.
2. Przygotowanie ciasta:
• Mąkę przesiej do miski, połącz z oliwą, wodą i solą.
• Zagnieć ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego.
• Zawiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.
3. Formowanie pierogów:
• Po upływie 30 minut ciasto wałkuj na cienko i wykrawaj kółka.
• Na każdym kółku ciasta nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi.
4. Gotowanie pierogów:
• Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić lub gotować od razu.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie pierogów, gotowe pierogi z opieńkami lub tradycyjne z kapustą i grzybami będzie można zakupić na stoisku KGW “Aktywne Babeczki” z Natalina, które pojawi się na Wyszkowskim Jarmarku w najbliższą sobotę, 14 grudnia, na Placu Miejskim w Wyszkowie.
Na stoisku “Babeczek” dostępne będą także słodkie wypieki, gorąca czekolada, zimowa herbatka oraz niepowtarzalne boxy prezentowe z wyjątkowymi specjałami.
********************************************
Główną specjalnością KGW „Aktywne Babeczki” są warsztaty ziołowe, nietuzinkowe przetwory (takie jak kiszony liliowiec czy nalewka z kurek) oraz lokalne wydarzenia, które integrują mieszkańców i promują wieś. Dzięki swojej energii ożywiły lokalne tradycje, takie jak zapusty, i stworzyły nowe inicjatywy, m.in. piknik w stylu Dzikiego Zachodu z kowbojskim tańcem.
Ich marzeniem jest własna świetlica, w której mogłyby realizować jeszcze więcej pomysłów. Inspiruje je lokalna kultura kurpiowska, w której odkrywają piękno haftów i zwyczajów przodków. “Aktywne Babeczki” to doskonały przykład, jak połączyć pasję, tradycję i współczesne pomysły, by budować silną, kreatywną społeczność.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie