Reklama

Świąteczne sekrety KGW Aktywne Babeczki: poznaj przepis na wigilijne pierogi z opieńkami!

Redakcja wdi24
13/12/2024 17:38

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia poprosiliśmy nasze lokalne mistrzynie o kilka przepisów na świąteczne, choć nieoczywiste specjały. Gwarantujemy, że będzie pysznie! Oto drugi z nich – wigilijne pierogi z opieńkami.

Koło Gospodyń Wiejskich “Aktywne Babeczki” z Natalina w gminie Wyszków to wyjątkowa społeczność pełna energii i pomysłów. Powstało całkiem niedawno, bo we wrześniu 2023 roku, z inicjatywy sołtysa Pawła Łyszkowskiego oraz grupy zaangażowanych mieszkanek, które pragnęły tchnąć nowe życie w lokalną społeczność. I choć mają za sobą dopiero rok działalności, “Babeczki” zdążyły zdobyć uznanie na skalę ogólnopolską, zajmując I miejsce w konkursie “Zioła dla zdrowia”. Teraz specjalnie dla naszych czytelników, zdradzają swoje kuchenne sekrety. 

Czytaj też: Świąteczne sekrety KGW Aktywne Babeczki: poznaj przepis na... szarlotkę z miętą

Wigilijne pierogi z opieńkami

(przepis na około 50 sztuk)

SKŁADNIKI

ciasto:

• 550 g mąki pszennej typ 500 (plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu)

• 30 g oliwy z oliwek

• 300 g ciepłej wody

• pół łyżeczki soli

farsz:

• 500 g opieniek

• 2 duże cebule

• tłuszcz do smażenia

• sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

1. Przygotowanie farszu:

• Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu.

• Dodaj umyte i posiekane opieńki, dopraw solą i pieprzem do smaku.

• Duś farsz do odparowania nadmiaru wody.

2. Przygotowanie ciasta:

• Mąkę przesiej do miski, połącz z oliwą, wodą i solą.

• Zagnieć ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego.

• Zawiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.

3. Formowanie pierogów:

• Po upływie 30 minut ciasto wałkuj na cienko i wykrawaj kółka.

• Na każdym kółku ciasta nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi.

4. Gotowanie pierogów:

• Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić lub gotować od razu.

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie pierogów, gotowe pierogi z opieńkami lub tradycyjne z kapustą i grzybami będzie można zakupić na stoisku KGW “Aktywne Babeczki” z Natalina, które pojawi się na Wyszkowskim Jarmarku w najbliższą sobotę, 14 grudnia, na Placu Miejskim w Wyszkowie. 

Na stoisku “Babeczek” dostępne będą także słodkie wypieki, gorąca czekolada, zimowa herbatka oraz niepowtarzalne boxy prezentowe z wyjątkowymi specjałami.

********************************************

Główną specjalnością KGW „Aktywne Babeczki” są warsztaty ziołowe, nietuzinkowe przetwory (takie jak kiszony liliowiec czy nalewka z kurek) oraz lokalne wydarzenia, które integrują mieszkańców i promują wieś. Dzięki swojej energii ożywiły lokalne tradycje, takie jak zapusty, i stworzyły nowe inicjatywy, m.in. piknik w stylu Dzikiego Zachodu z kowbojskim tańcem.

Ich marzeniem jest własna świetlica, w której mogłyby realizować jeszcze więcej pomysłów. Inspiruje je lokalna kultura kurpiowska, w której odkrywają piękno haftów i zwyczajów przodków. “Aktywne Babeczki” to doskonały przykład, jak połączyć pasję, tradycję i współczesne pomysły, by budować silną, kreatywną społeczność.

 

Źródło: KGW "Aktywne Babeczki" z Natalina / oprac. red. Aktualizacja: 13/12/2024 19:34
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama
Reklama
Wróć do